fbpx

O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE

O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE

Vă prezentăm o traducere integrală de pe https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/newsroom/news/2021/06/30-06-2021-long-term-vision-for-rural-areas-for-stronger-connected-resilient-prosperous-eu-rural-areas

Fermierii, locuitorii din zonele rurale, asociatiile profesionale și patronale, organizațiile civice, alte ONG-uri, autoritățile locale se pot implica în construirea Pactului alăturându-se comunității Pactului Rural printr -un formular online dedicat , completându-l până în luna Iunie 2022!

Construind împreună viitorul zonelor rurale

Ca o poveste adevărată despre frumusețea vieții în natură, și despre farmecul peisajelor, zonele rurale ale Europei sunt cele care ne oferă hrana, casele, locurile de muncă și serviciile esențiale ale tuturor ecosistemelor în care trăim.

Pentru a se asigura că zonele rurale pot continua să joace aceste roluri esențiale, Comisia Europenă stabilește o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE până în 2040 . Sunt identificate domenii de acțiune dedicate zonelor și comunităților rurale pentru a le face mai puternice, conectate, rezistente și prospere. Un pact rural și un plan de acțiune rurală al UE cu proiecte emblematice tangibile și noi instrumente vor contribui la atingerea obiectivelor acestei viziuni.

La 20 decembrie 2021, vicepreședintele Šuica, comisarul Wojciechowski și comisarul Ferreira au transmis o invitație deschisă de alăturare la discuția privind Pactul rural . Ei încurajează toate autoritățile și organizațiile interesate să-și exprime sprijinul pentru obiectivele comune ale viziunii și interesul lor de a-și asuma un rol activ în dezvoltarea acesteia.

O viziune pentru zonele rurale până în anul 2040

Zonele rurale sunt chintesența societății noastre și ele stabilesc ritmul bătăilor inimii economiei noastre. Ele sunt o parte esențială a identității noastre și a potențialului nostru economic. Vom prețui și păstra zonele noastre rurale și vom investi în viitorul lor.

Ursula von der Leyen , președintele Comisiei Europene

Viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE este o inițiativă a Comisiei Europene de a dezvolta o viziune europeană comună până în anul 2040.

În conturarea acestei viziuni pe termen lung, Comisia a adunat opiniile comunităților rurale și ale întreprinderilor prin consultări publice și evenimente conduse de părțile interesate. Prin acest proces de colaborare, Comisia a creat o viziune cuprinzătoare și un plan de acțiune rural cuprinzător pentru a ajuta comunitățile și întreprinderile rurale să-și atingă potențialul maxim în următoarele decenii.

Au apărut patru domenii de acțiune complementare , care întruchipează o viziune pe termen lung din, de către și pentru zone rurale mai puternice, conectate, rezistente și prospere până în 2040 .

Zone rurale mai puternice

Zonele rurale ar trebui să găzduiască comunități locale mai puternice și vibrante. Permiterea atât a femeilor, cât și a bărbaților să ia parte activ la procesele de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor, implicarea unei game largi de părți interesate și rețele asociative la toate nivelurile de guvernare, este cheia esențială pentru dezvoltarea unor soluții integrate și de politici de investiții adaptate.

Ar trebui dezvoltate soluții inovatoare pentru furnizarea de servicii , valorificând la maximum posibilitățile oferite de instrumentele digitale și încurajând puternic inovația socială.

Zone rurale conectate

Dezvoltarea viitoare a zonelor rurale depinde de faptul ca acestea să fie bine conectate între ele și cu zonele periurbane și urbane. Acest lucru le face mai accesibile, îmbunătățind în același timp accesul la o gamă mai largă de servicii pentru comunitățile locale.

Menținerea sau îmbunătățirea serviciilor și conexiunilor de transport public , precum și îmbunătățirea infrastructurilor digitale , sunt esențiale pentru a asigura o mai bună conexiune între zone rurale ale UE.

Zone rurale mai robuste, care favorizează bunăstarea

Conservarea resurselor naturale, restaurarea peisajelor, inclusiv a celor culturale, ecologizarea activităților agricole și scurtarea lanțurilor de aprovizionare vor face zonele rurale mai rezistente la schimbările climatice, pericolele naturale și crizele economice .

În calitate de furnizori de servicii care protejează ecosistemele și soluțiile pentru neutralitatea carbonului, zonele rurale au un rol cheie în economia sustenabilă și circulară.

Zone rurale prospere

Zonele rurale pot deveni mai prospere prin diversificarea activităților economice către noi sectoare cu efecte pozitive asupra ocupării forței de muncă și prin îmbunătățirea valorii adăugate a activităților agricole și agroalimentare.

Diversificarea activităților economice ar trebui să se bazeze pe strategii economice locale durabile , incluzând măsuri care să atragă investițiile companiilor și să favorizeze alfabetizarea digitală . Toate acestea vor  contribui la păstratrea în comunitățile rurale  a unei bune părți din valoarea adăugată generată de agricultură.

Pactul Rural – guvernanță consolidată pentru zonele rurale ale UE

Ce este Pactul Rural?

Pactul Rural este un cadru de cooperare între autorități și părți interesate la nivel european , național, regional și local . Acesta își propune să contribuie la atingerea obiectivelor comune ale viziunii pe termen lung pentru zonele rurale ale UE. 

Pactul inițiază un proces pe termen lung . Acesta urmărește să simplifice interacțiunea cu idei și experiențe, să ajute autoritățile publice, părțile interesate și cetățenii să combine și să sporească eforturile în beneficiul zonelor rurale.

Cum va fi dezvoltat Pactul?

Pactul rural va fi dezvoltat cu toate părțile interesate care susțin obiectivele comune propuse în comunicare. Comisia va acționa ca un facilitator.

Partenerii cheie menționați în comunicare sunt Comitetul Regiunilor, rețelele din cadrul Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune și Parlamentul Rural European. Dincolo de acestea, Comisia își propune să se angajeze în cooperare cu toate instituțiile europene, autoritățile naționale și locale, forme asociative ale părților interesate și cetățenii din cele 27 de state membre, inclusiv femei și tineri, pentru a concepe și a adera la pact.

Părțile interesate sunt libere să se alăture acestui proces în orice moment.

Cronologia Pactului Rural

  • decembrie 2021
    • Părțile interesate și actorii invitați să se implice în Pactul rural printr-un angajament față de obiectivele comune exprimate în viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE.
    • Reflecții și discuții privind implementarea și dezvoltarea Pactului Rural.
  • iunie 2022

Conferință la nivel înalt a Pactului Rural la Bruxelles pentru a împărtăși rezultatele reflecțiilor și pentru a defini următorii pași.

  • Din iunie 2022

Implementarea rezultatelor conferinței.

Alăturați-vă comunității Rural Pact

Formularul de angajament al Pactului Rural permite autorităților și părților interesate să se alăture unei comunități care vizează zone rurale mai puternice, mai conectate, mai rezistente și mai prospere din UE până în 2040. La conferința la nivel înalt al Pactului Rural din iunie 2022, această comunitate va decide cum diverse autorități și părți interesate pot interacționa, organiza și urmări angajamentele voluntare, transpunând viziunea în acțiuni concrete.

Vezi aici declarația de confidențialitate .

Planul de acțiune rurală al UE

Mărturisind angajamentul reînnoit al Comisiei față de comunitățile rurale și de dezvoltarea zonelor rurale, această comunicare propune un plan de acțiune rurală. Acesta va stimula coeziunea teritorială și va crea noi oportunități de a atrage întreprinderi inovatoare, de a oferi acces la locuri de muncă de calitate, de a promova competențe noi și îmbunătățite, de a asigura infrastructură și servicii mai bune și de a valorifica rolul agriculturii durabile și al activităților economice diversificate.

Este articulat în jurul inițiativelor emblematice. Fiecare dintre ele va reuni diferite domenii de politică ale UE pentru a realiza viziunea și obiectivele sale comune.

Crearea unui ecosistem de inovare

Zonele rurale vor beneficia de sprijin pentru a deveni comunități mai puternice, și să aibe acces la servicii pentru a facilita inovarea socială.

Inițiative emblematice

Această abordare condusă de comunitate implică toate categoriile de populație din zonele rurale:

  • o platformă de revitalizare rurală va fi înființată ca un ghișeu unic unde comunitățile rurale, deținătorii de proiecte rurale și autoritățile locale să colaboreze;
  • cercetarea și inovarea pentru comunitățile rurale vor contribuila dezvoltarea unui ecosistem puternic care să reunească actorii publici și privați pentru ca acestea să prospere și să devină un loc atractiv unde cecetătorii și inovatorii să lucreze și să trăiască.

Îmbunătățirea legăturilor de transport durabile și digitalizarea

Pentru a îmbunătăți conexiunile de transport existente, soluțiile și conexiunile durabile de transport multimodal ar trebui optimizate folosind digitalizarea.

Inițiative emblematice

Infrastructura de revizuire a mobilității rurale va fi creată pentru a depăși provocările actuale:

  • vor fi dezvoltate bune practici de mobilitate multimodală durabilă pentru zonele rurale pentru a sprijini autoritățile rurale să identifice cele mai bune practici și să le aplice pe teritoriul lor;
  • Viitorul rural digital va aborda problemele de conectivitate digitală prin eliminarea decalajului dintre zonele rurale și urbane, încurajând inovarea digitală și utilizarea noilor tehnologii, prin stimularea dobândirii noilor competențe necesare pentru transformarea digitală și prin măsurarea progresului în reducerea decalajului digital.

Creșterea adaptării la provocările de mediu, climatice și sociale

Tranzițiile verzi și digitale ar trebui să fie echitabile și să țină seama de nevoile tuturor membrilor comunității rurale, inclusiv ale celor din grupurile dezavantajate, pentru a consolida adaptarea socială a zonelor rurale și a îmbunătăți bunăstarea oamenilor.

Inițiative emblematice

În beneficiul zonelor rurale, diferite activități ar trebui să poată coexista:

  • municipalitățile rurale vor fi sprijinite în tranziția energetică și combaterea schimbărilor climatice prin diseminarea celor mai bune practici și furnizarea de orientări pentru accesarea finanțării UE pentru consolidarea tranziției ecologice; 
  • construirea de rezervoare de carbon prin investiții în reumidificarea zonelor umede și a turbăriilor, va oferi un potențial mare în ceea ce privește beneficiile climatice;
  • misiunea UE privind sănătatea solului și alimentația va contribui la abordarea provocărilor generate de degradarea solului în zonele rurale, precum și în mediile urbane, construind conexiuni între practicile de combatere atât în rural cât și în urban;
  • Efortul țărilor UE privind incluziunea femeilor și a grupurilor vulnerabile în zonele rurale va fi sprijinit din punct de vedere al îmbunătățirii disponibilității, accesibilității și al costurilor serviciilor de educație și îngrijire de calitate pentru copii și alte persoane aflate în întreținere în zonele rurale.

Sprijinirea diversificării economice

Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, promovarea turismului rural și utilizarea sistemelor de etichetare care recunosc calitatea și varietatea produselor alimentare locale și tradiționale vor avea un impact pozitiv asupra economiilor locale.

Inițiativa emblematică

Rolul economic important jucat de agricultură ar trebui păstrat:

  • antreprenoriatul și economia socială în zonele rurale vor fi promovate pentru a răspunde provocărilor și a profita la maximum de oportunități prin inovarea întreprinderilor sociale, punerea în comun a resurselor de afaceri din zonele rurale și oferirea de sprijin părților interesate din economia socială în inovare, crearea de locuri de muncă de calitate și incluziune socială.

Prioritățile Comisiei Europene

Viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE face parte din prioritatea politică a Comisiei „ un nou impuls pentru democrația europeană ” și este pusă pe fundalul unei Europe potrivite pentru era digitală (tranziție digitală) și al unui acord verde european ( tranziția verde), precum și planul de redresare pentru Europa .

Zonele rurale ale UE găzduiesc 137 de milioane de oameni, reprezentând aproape 30% din populația sa și peste 80% din teritoriul său. Schimbările sociale și economice din ultimele decenii afectează zonele rurale. Scopul este de a aborda provocările și preocupările care decurg din aceste schimbări, bazându-se și pe lecțiile învățate din pandemia COVID-19. Planul identifică mijloace pentru îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale, realizarea unei dezvoltări teritoriale echilibrate și stimularea creșterii economice.

Implicarea împreună cu părțile interesate și cu cetățenii

Părerile comunităților rurale, ale fermierilor și ale întreprinderilor sunt esențiale în formarea unei viziuni cuprinzătoare pentru viitorul zonelor rurale. Încă de la început, Comisia a colaborat cu Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (REDR), cu rețelele rurale naționale, cu unitățile de sprijin și cu organizațiile și asociațiile profesionale și patronale pentru a oferi oportunitatea de schimbului de opinii și al informațiilor între toți actorii interesați din mediul rural.

Comisia a avut, de asemenea, o consultare publică deschisă , permițând cetățenilor, societății civile și părților interesate să-și împărtășească opiniile, experiența și așteptările în legătură cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE. De asemenea, a oferit un accesul la un atelier de lucru pentru a încuraja grupurile de cetățeni din mediul rural să exploreze viziunea lor ideală pentru viitorul propriei zone rurale și să-și expună opiniile în acest proces. Au fost primite 170 de opinii de la atelierele organizate în 19 țări UE, care au implicat peste 3 000 de cetățeni din mediul rural. Rezultatele sunt prezentate în raportul REDR „ Voci rurale” apărut în luna iunie 2021.

Rezultatele consultării au fost prezentate în cadrul Săptămânii Viziunii Rurale , organizată și susținută de REDR. Acest eveniment online de o săptămână a oferit noi oportunități pentru părțile interesate din mediul rural – și pentru toți cetățenii care au interes în a contribui la un viitor vibrant și viabil al zonelor rurale – în a participa, a face schimb de opinii și a-și exprima cuvântul.

Rezultatele sondajelor Eurobarometru

Câteva întrebări din sondajul Eurobarometru special 504, realizat între 3 august și 15 septembrie 2020, s-au referit la situația din zonele rurale, la modul în care s-au schimbat lucrurile din 2009 până în 2020, și la obiectivele dezvoltării rurale, iar 95% dintre respondenți au indicat că agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitor.

Sondajul Flash Eurobarometru 491 a fost realizat între 9 și 18 aprilie 2021, evaluând prioritățile pe care ar trebui să se concentreze viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE. Constatările cheie pot fi rezumate după cum urmează

  • 79% dintre cetățenii UE susțin ca UE să ia în considerare zonele rurale în deciziile privind cheltuielile publice
  • 65% dintre cetățenii UE cred că zona locală sau provincia ar trebui să poată decide cum sunt cheltuite investițiile UE în mediul rural
  • 44% dintre cetățeni au menționat infrastructura de transport și conexiunile ca fiind o nevoie esențială a zonelor rurale

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *