fbpx

Guvernul va înființa Banca de Dezvoltare a României!

În vederea susținerii dezvoltării economice și sociale, a creșterii competivității a stimulării inovării, și ăn general a creșterii economice, Pe site-ul Ministerului Finanțelor a apărut astăzi o propunere de Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România.

Plecând de la disfuncționalitățile pieței financiare locale care afectează dezvoltarea economică și nivelul investițiilor în economie, viitoarea Bancă de Dezvoltare Română (BD) va sprijini dezvoltarea intreprinderilor românești și a altor entități din sectorul public și privat în calitate de intermediar financiar, dar va contribui și la creșterea absorbției fondurilor europene.

Banca de Dezvoltare Română se va afla în proprietate publică și va avea și calitate de administrator de fonduri europene, partener de implementare a programelor finanțate din Bugetul UE facilitând pe cât posibil combinarea diverselor surse de finanțare disponibile, partener de furnizare a serviciilor de consultanță.

Banca de Dezvoltare Română va avea acces la inițiativele de investiții de la nivelul UE sau al instituțiilor financiare internaționale, fie ca intermediar, prin Grupul Băncii Europene de Investiții, fie ca partener de implementare al Comisiei Europene.

Banca de Dezvoltare Română va urmări să finanțeze proiecte viabile din punct de vedere economic, profitabilitatea urmărită de aceasta va fi în scopul asigurării autofinanțării băncii, acoperirii cheltuielilor de operare și asigurării sustenabilității surselor de finanțare a activităților non-comerciale.

Banca de Dezvoltare Română va oferi produse financiar-bancare următoarelor categorii de beneficiari eligibili:

  • întreprinderi mici și mijlocii;
  • companii start-up;
  • IMM inovatoare;
  • Unități Administrativ Teritoriale;
  • Companii de utilități publice aflate în subordinea UAT-urilor;
  • Companii de stat și private;
  • Universități, Institude de Cercetare-Dezvoltare;
  • Entități publice socio-culturale;
  • întreprinderi sociale.

Vor fi oferite o varietate de instrumente și produse care vor include: împrumuturi, garanții, investiții de capital de tip acțiuni și participații.

Se vor acorda produse pentru activități de dezvoltare, inclusiv finanțări în condiții de piață.

Puteți consulta aici:

Proiect Ordonanță pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România
Nota de fundamentare

Partajează acest conținut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *